Ontdek de museumweek agenda in Groningen

Op zaterdag 30 maart 2024 gaat de Museumweek van start, een jaarlijks terugkerende campagne waarbij alle musea hun deuren wijd openen voor een week vol boeiende activiteiten.

Tijdens deze bijzondere week, die in het teken staat van het delen van cultureel erfgoed, krijgen Museumkaarthouders de unieke kans om hun kaart uit te lenen aan anderen. Met als doel om samen met 1,5 miljoen andere kaarthouders zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de schatten die onze musea herbergen. Deze gedurfde zet, waarbij bezoekers hun kaart aan vrienden, familie of zelfs buren kunnen uitlenen, markeert een nieuwe fase in de toegankelijkheid van culturele instellingen. Onder de strikte spelregels van de Museumweek, waaronder het tonen van de echte Museumkaart en de toelating van slechts één bezoeker per kaart, belooft dit een opwindende en inclusieve week te worden, waarbij het museum echt van en voor ons allemaal is.

Ben jij benieuwd naar wat er bij jou in de buurt te doen is? We hebben een aantal museum tips voor je op een rijtje gezet:

Universiteitsmuseum Groningen

Het museum heeft een audiotour en interactieve tour bij de vaste tentoonstelling Masterminds. Of je nu in het museum bent, of thuis, je kunt deze digitale tour overal beluisteren en bekijken. Leer meer over de bijzondere ontdekkingen en wetenschap uit Groningen. In Masterminds maak je kennis met acht boegbeelden van de universiteit. Hoe veranderden de vindingrijke Sibrandus Stratingh en de iconische Aletta Jacobs de wereld? Unieke historische objecten vertellen het verhaal van deze pioniers in de wetenschap.

Groninger Museum

150 jaar Groninger Museum

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een tentoonstelling? Groninger Museum 150 jaar – Behind the Scenes geeft bezoekers een blik achter de schermen van het museum. Dit en meer is te ontdekken ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Groninger Museum.

In de ontdekkingsruimte kun je met allerlei leuke doe-activiteiten aan de slag. Test je behendigheid, onderzoek je creativiteit en ontdek allemaal nieuwe dingen in de geheime lades.

Museum De Buitenplaats

Bezoek het Nijsinghhuis en doe de audiotour over dit 17e eeuwse monumentale pand in Eelde dat rijkelijk versierd is met prachtige wandschilderingen, gemaakt door Noordelijke Realisten Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek en Olga Wiese. Of Ontdek de Beeldentuin met de Kijkwaaier. Met de Kijkwaaier ontdek je het bijzondere gebouw en de beelden in de prachtige tuin van Museum De Buitenplaats.

Museum Wierdenland Ezinge

Door de lange bewoningsgeschiedenis van soms wel meer dan 2500 jaar bezit elke wierde een rijk bodemarchief. In de tentoonstelling “De geschiedenis van het Wierdenlandschap” zie je de bijzondere vondsten uit de wierde De Bouwerd, het dubbele paardengraf met hond, behoort tot de spectaculairste uit de Groninger archeologie! En in de tentoonstelling Kloeke kerken van de Ploeg worden schilderijen met kerken getoond, gemaakt in de hoogtijdagen door de beroemde schilders van de kunstenaarsvereniging De Ploeg. Zo zijn er schilderijen van o.a. Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Altink , Jan van der Zee en Jannes de Vries.

Of je nu je eigen Museumkaart wilt uitlenen aan een vriend, familielid of buurman, of juist wilt genieten van een museumbezoek dankzij de vrijgevigheid van een ander, deze week belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Vanuit House of Groningen ontdek je alle musea in de stad.

Op zoek naar een betaalbare huurwoning in Groningen? Bekijk dan snel hier het beschikbare aanbod van House of Groningen, wie weet zien we je snel.