Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NLdoet! Deze actie zet vrijwilligers in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en de ervaringen van vrijwilligers te delen. Dit jaar vindt NLdoet plaats op 15 en 16 maart.

NLdoet kan het begin zijn van veel mooie initiatieven. Organisaties maken kennis met nieuwe vrijwilligers, kunnen rekenen op meer lokale belangstelling en vergroten hun impact. Als vrijwilliger kan je op verschillende manieren een verschil maken in jouw regio. Op de website van NLdoet kan je via de knop “activiteit zoeken” initiatieven zoeken in jouw regio. Je kunt zoeken op stad en/of postcode, waardoor er voor iedereen wel iets is. Jong & oud, bedrijven, organisaties of particulieren. Als je je hebt aangemeld loopt het contact via de vrijwilligers en organisaties en niet meer via het Oranje Fonds. Daarnaast staan er verschillende tips als je mee wilt doen als vrijwilliger op de site van het Oranje Fonds, zoals:

Meedoen in Groningen


Wil jij op 16 maart een verschil maken in Groningen? We hebben speciaal voor jou een aantal initiatieven op een rijtje gezet. Zit er een initiatief tussen dat jou aanspreekt? Aarzel dan niet en schijf je in!

Buurt en Speeltuinvereniging Vinkhuizen: 10:00 – 16:00
Samen werken aan een super speeltuin! Het huidige pand kan wel een schoonmaak en verfbeurt gebruiken. Dus zoeken ze mensen die niet bang zijn om een hogedrukspuit vast te houden of met een verfkwast de boel weer fris en fleurig wil maken

Stichting seniorenplatform Vinkhuizen: 13:00 – 17:30
Schoonmaakdag met vrijwilligers. Wij hebben een grote ruimte waar veel extra werk moet verricht worden, grote ramen, spinnenwebben, vloer boenen en in de was zetten. Gangen boenen en in de was zetten en pleinen opruimen.

Scoutinggroep De Havik: 9:00 – 17:00
NLdoet bij Scouting de Havik. De scoutingleden zijn fanatieke kampeerders. Niet alleen in de zomervakantie, maar in elk seizoen worden onze tenten intensief gebruikt, ook in regen. Om ze goed te onderhouden, gaan ze op 16 maart een tentenophangsysteem bouwen. Daarnaast worden er nog andere kleinere klusjes opgepakt.

Dignis Blauwborgje: 10:30 – 14:00
Een snert schoonmaak dag. Hier willen ze graag de huiskamer en keuken schoonmaken en daarna gezellig snert eten met de bewoners.

Vereniging van amateurtuiniers Vinkhuizen: 9:30 – 12:30
Wilgen snoeien en waterdoorgangen markeren. De vereniging is van plan om de wilgen op het terrein te gaan snoeien, en de zeecontainer die op het terrein staat te bekleden met wilgentakken aangezien deze erg opvalt. Daarnaast zijn ze van plan om de waterdoorgangen te merken om zo sneller eventuele verstoppingen op het terrein te ontdekken en op te lossen.

Natuurlijk worden er nog veel meer initiatieven georganiseerd. Ga naar www.nldoet.nl om deze te bekijken! Vind jij het leuk om zelf een initiatief te organiseren? Dat kan natuurlijk ook. Tezamen met jouw vriendengroep of community kun jij een verschil maken en een dag in de huid kruipen van een vrijwilliger!